Wijngaard

Sinds 1998 de eerste wijngaard boven de Nederlandse rivieren

Kwaliteitswijn van karakteristieke druiven.

Wijn met smaak en diepgang

Onze wijn heeft smaak en diepgang. We investeren veel tijd en aandacht in de ontwikkeling van de druivenstok en de druiven. Door in mei al veel scheuten te verwijderen en ’s zomers bladeren weg te halen rond de trossen en bij compacte trossen die te halveren, geef je meer licht en ruimte aan de druiventrossen. Deze rijpen daardoor optimaal af en dit zorgt voor een betere kwaliteit. Door het gebruik van organische mest rijpen de druiven matig en gelijkmatig. Onze druiven hebben kleine trossen en kleine bessen. Hierin zijn de smaak en aroma’s geconcentreerd. En die vind je terug in onze smaakvolle wijnen!

Geschiedenis van de wijngaard

In juni 1998 is deze eerste biologische wijngaard boven de grote rivieren in Nederland aangeplant door Jan Oude Voshaar. Het begon met 1 hectare Regent. Uitbreiding van de wijngaard naar 2 hectare met Regent, Johanniter, Merzling en Bianca werd in 2000 aangepakt. In 2004 volgde de nieuwste aanplant van 0,3 hectare. Triple E kocht in 2011 de wijngaard. Vervolgens is de wijngaard in het voorjaar van 2015 overgegaan naar Stichting Wagenings Wijngoed. In 2016 is in het Wagenings Wijngoed een deel van de Regent vervangen door een jonge aanplant van Johanniter. In 2018 wordt nog meer rood door wit vervangen. Het duurt even voordat we ook echt meer witte wijn hebben. De jonge planten hebben tijd nodig voordat ze goede druiven voor de wijn geven.

Stichting Wagenings Wijngoed

De wijngaard wordt beheerd door Stichting Wagenings Wijngoed. Doelstellingen:

  • Het behoud van de wijngaard voor de Wageningse samenleving en haar bezoekers.
  • Versterken van landschappelijke waarde, een plek om te zijn, tot rust te komen en om te genieten.
  • Het bieden van een plek om te leren en te onderzoeken.
  • Wijnproductie op biologische wijze, met respect voor mens en natuur. 

Wijnbouw boven de grote rivieren

De laatste 20 jaar is de sector in Nederland sterk gegroeid. Hoe is die wijnbouw in Nederland mogelijk geworden? Dit is te danken aan nieuwe druivenrassen, die veel minder behandeling nodig hebben tegen meeldauw. In 1996 kwam de Regent druif beschikbaar voor de wijnboeren. Dit was het eerste ras, dat een goede wijn levert en tegelijk weinig gevoelig is voor meeldauw. In 2000 kwamen de Johanniter en Merzling. Deze soorten zijn ook iets vroeger rijp. Hierdoor is de wijnbouwgrens een paar honderd kilometer naar het noorden opgeschoven. Klassieke druivenrassen als Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon etc. worden in Nederland boven de grote rivieren niet rijp, waardoor er geen lekkere wijn van te maken is. Bovendien zijn die druivenrassen gevoelig voor schimmels, zoals de meeldauw.