Wageningse wijn met Marina’s passie

Een uitstekende combinatie

Marina van Paassen, van Marina Passie voor Koken uit Ede, organiseerde samen met het Wagenings Wijngoed een uitgebreide wijnproeverij met hapjes in de wijngaard op zaterdag 1 juli. Het weer was bij aanvang ‘echt Hollands’; nat en winderig. Fijn dus dat iedereen lekker droog onder de overkapping kon genieten van het formidabele uitzicht, de wijn en Marina’s kookkunsten. Tussen 15:00-17:30 uur kregen de gasten vier kleine gerechten met bijpassende wijnen. 

Het weer werd gedurende de middag steeds beter en uiteindelijk scheen er een stralende zon door de krullende wijnranken heen. In het lichtglooiende landschap waan je je op het Franse platteland. Ruim 20 mensen zaten onder de overkapping aan een smalle tafels, in een lange lijn. Marina: “Het is een prachtige plek hier om mijn gerechten te serveren. Natuurlijk zoek je naar een goede combinatie in de smaken van de wijn met het gerecht. Extra uitdaging was dat er geen keuken in de wijngaard is. Dus dat betekent alles van tevoren klaar maken en gerechten kiezen die koud geserveerd kunnen worden. Ik denk dat de proeverij goed gelukt is, gezien de enthousiaste reacties van onze gasten.”
De proeverij opende feestelijk met een sprankelende wijn, de Bergparel, met een garnalencocktail op Marina’s wijze. Wijnboerin Esther Schoenmaker begeleidde de maaltijd met haar enthousiaste toelichting op het wijngoed en de wijnen die geschonken werden. “Onze rosé, dat is er een met ballen”, aldus haar ongezouten uitspraak. “Het blijkt namelijk dat ook mannen onze rosé met een ‘bite’ lekker vinden.” Marina serveerde hierbij een frisse salade met groene asperges. De Johanniter is dit jaar extra aromatisch. Esther licht toe: “Dat komt door de zeer goede septembermaand in 2016. We oogsten de Johanniterdruif als laatste en deze heeft dus van deze laatste zonuren in de nazomer kunnen profiteren.”
De meeste deelnemers kwamen uit de buurt, maar er was ook een Oostenrijkse dame. Ze blijkt  zelf een bevlogen wijnboerin te zijn en eigenaar van wijngoed Braunstein, een wijngoed van 22 ha met een productie van 100.000 flessen per jaar. Ze was op bezoek in Den Haag en samen met haar gastheer kwam ze speciaal naar het Wagenings Wijngoed om te ervaren hoe dat nu in Nederland is op kleine biologische wijngaard (2,3 ha). “Je proeft de toewijding en passie”, aldus het aardige commentaar van Birgit. Ook zij genoot volop van de prachtige plek en de pure wijnen. De proeverij eindigde met een verrukkelijk schaal met vers fruit in een chocoladedip. En voor wie nog wilde was er ‘nog eentje om het af te leren’, een klein glaasje Wageningse Vlam, een destillaat van 38%. Een heerlijke middag en die passie van Marina bij de wijn, dat is zeker voor herhaling vatbaar.

Rosé Bergparel met Marina’s garnalencocktail
‘Rosé met een bite’ en een frisse salade van groene asperges
Met stralende zonneschijn wordt de proeverij afgesloten