Stampoetsen, scheuten dunnen, kopsnellen

 

scheuten dunnen
Voor en na dunnen

En dat dan ca 7000 keer. Met deze instructie hebben de teeltvrijwilligers de afgelopen weken elke wijnstok in de wijngaard nagelopen. Het gaat hier om een belangrijke werkstap in de opbouw van de plant voor dit en het volgende seizoen. Scheuten op de stam worden met de hand erafgewreven, om verder uitlopen te voorkomen. Op de leggers blijven alleen de scheuten staan, die mooi rechtop groeien en ca. 10 cm uit elkaar staan. Degenen, die naar beneden groeien of dicht op elkaar staan, worden erafgebroken, evenals de uitgelopen reserveknoppen. Ook op de kop van de plant zijn scheuten handmatig weggehaald, hier houden we er maar 3 over.

Op deze manier groeien er niet teveel scheuten uit, waardoor de plant vitaal blijft en niet wordt uitgeput. Door de positie van de overblijvende scheuten zo gunstig mogelijk te kiezen, ontstaat er later in het seizoen een loofwand die voldoende licht en lucht doorlaat. en scheuten elkaar niet kruisen. Hierdoor is er voldoende ruimte voor de druiventrossen en worden schimmels voorkomen. De scheuten op de kop zijn kandidaat leggers voor het seizoen 2021.

Ook is er dit voorjaar hard gewerkt om het druppelirrigatiesysteem bij de jonge planten vlak boven de grond vast te maken en uit te testen. In negen rijen kunnen we de jonge planten nu water geven door simpelweg te waterkraan te openen. In de andere rijen zullen we ook dit jaar weer met emmertjes en tuinslangen in de weer moeten, als het lang droog blijft. Zo zijn we voorbereid op weer een droge zomer. Hopelijk helpt de natuur een handje en valt er afentoe ook een buitje!