OOGSTFEEST WAGENINGS WIJNGOED op 24 september

Het Oogstfeest van het Wagenings Wijngoed sluit aan bij de landelijke open dagen van de Nederlandse wijngaarden

Op zondag 24 september van 14:00 tot 18:00 uur is het OOGSTFEEST bij het Wagenings Wijngoed, in het weekend van de landelijke open dagen van de Nederlandse wijngaarden. Het oogsten in de wijngaard is in volle gang; de kroon op het werk van maanden. Als de oogst binnen is dan is het tijd om te genieten, te proeven, te feesten!

Loop lekker op het feest tussen de wijnranken, ervaar hoe het is om met je voeten in een wijnton met druiven te stampen, proef de wijnen met alle zintuigen, of proef ze blind en raad welke van de wijngaard komen, leer hoe je dolma’s maakt en geniet van muziek. Kinderen kunnen onder andere een speurtocht doen, zaklopen, en een lekker glas limonade drinken. Binnenkort kunt u hier op de website het gedetailleerde programma lezen.

Een nieuwtje: onze Regent Barrique is net gebotteld en wordt gepresenteerd. Er zijn signalen dat het een zeer goede wijn is … Onze mystery guest – een bekende Nederlander die niet bij naam genoemd wil worden – neemt als eerste een fles in ontvangst.

DE OOGST IS GESTART!

De oogst is gestart en die in Wageningen is helemaal niet zo slecht. Terwijl veel andere wijngaarden dit jaar veel last hebben gehad van de nachtvorst in het voorjaar, is het bij het Wijngoed meegevallen. Wijngaardenier Esther Schoenmaker heeft in de koude nachten de beregeningsinstallatie aangezet, en dat heeft de jonge druivenscheuten beschermd. Verder was de zomer wisselend en vroegen de vele vliegjes de nodige aandacht. De eerste druiven zijn nu rijp. Esther Schoenmaker achter de sorteertafel (foto, blauw shirt): “We plukken de druiven handmatig, tros voor tros. Voordat het naar onze wijnmaker gaat, wordt de partij grondig gecontroleerd. Alleen de beste druiven mogen in de wijn, de rest halen we eraf. We oogsten niet als het regent. Dan krijgen we water bij de wijn, en dat wil je als wijngaard natuurlijk niet. Er komt nu veel regen aan en de oogst wordt zo’n beetje om de regenbuien heen georganiseerd. Als eerste worden de druiven geoogst voor de rosé en onze succesvolle sprankelende rosé Bergparel. Vervolgens zijn de druiven voor rode wijn aan de beurt en tot slot de witte Johanniter. Natuurlijk laten we nog trossen hangen voor onze gasten op het oogstfeest op 24 september.”

De druiven worden gecontroleerd. Alleen de mooiste druiven gaan naar onze wijnmaker

Vast een opwarmertje?
In 2015 en 2016 zijn mooie compilaties gemaakt van beelden van de oogst en het oogstfeest.