Koele natte zomer 2021

Dit jaar geen hitte in de zomer die voor een overdadige oogst zorgde. 2021 is anders: een koud voorjaar en een koele en vooral erg natte zomer. Dat heeft duidelijk effect op de druivenplanten en de verwachte oogst. Eind augustus lijkt het wel herfst in de wijngaard; het schaarse blad is bij veel planten roodbruin gekleurd.

Het is het eerste wat bezoekers in het weekend vragen: “Hoe is het met jullie druiven? Bij mij in de tuin gaat het niet goed.” Nou, dat klopt, bij ons ook niet. We zijn verwend door de zonovergoten zomers van de laatste drie jaar; we waanden ons bijna in Zuid-Frankrijk, zie bijvoorbeeld het bericht over de wijngaard juli 2018. Dit jaar is het anders: koud en nat. Met name onze Regentdruiven hebben veel geleden. De druiven zijn nog heel klein en het is nu afhankelijk van de komende weken wat er aan oogst komt. Voor onze wijn gebruiken we natuurlijk alleen de beste druiven. Voor sap kunnen we meer kwaliteiten gebruiken; dat luistert iets minder nauw. Maar de hele kleine of aangetaste druifjes zijn niet bruikbaar. Onze witte druiven gaan gelukkig beter, maar lopen ook duidelijk achter. De oogst zal daarom ook later zijn, in oktober in plaats van eind september.

Ton, een van de teeltvrijwilligers: “Het was veel te nat dit jaar. Bovendien waren we laat met het besproeien van de druiven (met een biologisch middel) tegen de meeldauw. De voorgaande twee jaren was dit helemaal niet nodig. Dus helaas zien we nu Valse Meeldauw in onze wijngaard. Een wake-up call voor volgend jaar, mochten we weer zo’n ouderwets Nederlandse koele zomer krijgen.” Onze teeltadviseur Adam Dijkstra van wijngaard Colonjes relativeert: “Natuurlijk wordt het geen goede oogst. Maar maak je niet téveel zorgen, kijk eerst wat er de komende weken nog gebeurt. We pakken daarna de draad gewoon weer op, en geven de planten wat ze nodig hebben.”

En tja, je zou het bijna vergeten na die overvloedige oogsten van vorige jaren: we zijn een ‘gewoon boerenbedrijf’ en soms is de natuur de baas en valt de oogst tegen. Gelukkig hebben we nu nog voorraad wijnen van voorgaande jaren. Dus voor de liefhebbers van onze wijnen: sla uw voorraad tijdig in!