Hoe staat het met de wijngaard, juli 2018

Een flinke emmer water voor de nieuwe aanplant

De droge zomer zorgt voor een mediterrane aanblik van het Wagenings Wijngoed. De oude stokken gedijen goed bij dit warme zonnige weer. Maar onze jonge stokken krijgen af en toe een flinke emmer water.

Het Wagenings Wijngoed heeft buitenlandse allure met het licht glooiende terrein. Maar met deze droogte die wij nu in Nederland ervaren, is het helemáál Zuid-Europa. Het egaal geel van het gras contrasteert prachtig met het uitbundige groen van de wijnplanten.

Hete zomer Wagenings Wijngoed 2018

De zonnige zomer heeft gezorgd voor een mooie hoeveelheid druiven aan de wijnstokken. Ze zijn nu vroeger dan andere jaren, waardoor ze veel tijd krijgen om te rijpen. Dat komt de smaak ten goede. Toch kunnen we nog niet zeggen of het een mooi oogstjaar wordt. Augustus en september bepalen de kwaliteit van de druiven. En daar gaan we natuurlijk voor. Als het de komende maanden niet teveel gaat regenen (en zeker niet hagelen) worden de druiven mooi rijp. En dan op het juiste moment oogsten. Het blijft dus nog spannend.

En hoe gaat het met de jonge wijnstokken?

Onze oude stokken moeten zichzelf redden in de droogte, maar de jonge stokken krijgen regelmatig water. Hun wortels reiken nog niet ver genoeg om water uit de ondergrond te halen. Af en toe een flinke emmer water. Dat helpt! Hoewel de druiven nog niet geschikt zijn voor de wijn, zijn er al jonge stokken die dapper de eerste trosjes ontwikkelen…!

Het blijft voorlopig wel spannend hoe ze het verder gaan doen. Niet alle jonge stokken slaan overigens goed aan, dus we blijven ze voorlopig goed vertroetelen. Een extra klus voor de vrijwilligers die de wijngaard onderhouden. Zij nemen hun taak zeer serieus! Hopelijk overleven ze zo deze mooie zomer en kunnen we over een aantal jaren genieten van de wijn van deze nieuwe aanplant!

Kom gerust zelf een kijkje nemen in de wijngaard op zaterdag of zondagmiddag (open voor bezoekers).