Hoe staat het met de wijngaard 9-22?

Het gaat weer de goede kant op met de druivenplanten. De druivenplanten hadden het vorige jaar zwaar te verduren en kregen door alle nattigheid last van meeldauw. Bij het snoeien eind 2021 stonden we voor een dilemma. Normaal gebruiken we de ‘Double Guyot’-snoei, nu werd het noodgedwongen ‘Gobelet’. Gelukkig veren de meeste planten terug; nog wel minder blad en minder druiven, maar weer zonder meeldauw.

Natuurlijk werkt de warme zomer goed mee. Bezoekers vragen ons vaak of de druiven geen last van de droogte hebben. Dat valt gelukkig mee; de planten wortelen diep, zeker de wat oudere exemplaren. Dat is goed te zien in de wijngaard. Het gras is geel en kurkdroog, de planten zijn nog frisgroen. Wel is de druivenoogst dit jaar nog steeds minder door de natte koele zomer van 2021 en het benodigde herstel van de planten. Voor volgend jaar hopen we weer op een normale oogst. Hoewel, wat wat is normaal als je ‘boer’ bent en meebeweegt op de grillen van natuur en weer?

Even iets meer over die snoeivormen. Onze druiven worden meestal gesnoeid in de vorm van de ‘Double Guyot’. 

Double Guyot

In december/januari snoeien we alle scheuten op twee, drie na. In het voorjaar buigen we dan de twee beste scheuten in twee flauwe bogen naar links en naar rechts, en zetten we deze vast met een klemmetje aan de onderste draad. Je krijgt dan een T-vorm: de stam in het midden met naar links en recht twee ‘armen’. 

Het aanbuigen kan pas als de sapstroom in de plant weer op gang gekomen is, in het voorjaar. Door de scheuten zachtjes te kraken, stuur je de sapstroom naar de ogen (de knopjes op de oude scheuten). Het aanbinden moet klaar zijn voordat de ogen uit beginnen te lopen, zo rond begin april. Op de gebogen scheuten groeien dan enkele nieuwe scheuten omhoog (zie het plaatje hieronder). Het voordeel van deze snoeiwijze is dat je een breed en luchtig bladerdek krijgt. Dat is in ons klimaat gunstig om zoveel mogelijk licht en lucht toe te laten.

Gobelet

In 2021 moesten we door de meeldauw alle scheuten snoeien omdat ze teveel waren aangetast door de meeldauw. Alleen de stam bleef over. De nieuwe scheuten groeien direct vanaf de stam, en de plant krijgt een V-vorm, uitwaaierend naar boven (zie plaatje hieronder). In Zuid-Europa is dit een veelgebruikte vorm. Voor ons is het wat suboptimaal.

Volgend jaar hopen we weer in onze gebruikelijk snoeiwijze te zitten. Voor nu zijn we vooral blij dat veel planten toch weer opgeknapt zijn.

 

Double Guyot

Gobelet