Hoe is het met de druiven?

Na de regen komt zonneschijn

Na de problemen met meeldauwinfectie van 2021, mogen we concluderen dat de groei van de wijnranken op dit moment boven verwachting is :).

Uitzondering betreft een (deel) van de regent. Daar zullen we geen oogst van krijgen, maar er staan toch weer flinke scheuten op, die op dit moment worden uitgedund naar vier, zodat we hopelijk volgend jaar daar weer wel oogst vanaf kunnen halen. 

De ranken die lang genoeg zijn, zijn inmiddels aangebonden. Bij de kortere ranken zetten we de draden open. Alle draden zijn schoongemaakt, dus ontdaan van oude aanhechtsels van de druivenranken. Het ziet er mooi uit!

Nieuwe druivenplanten erbij

Er is besloten om de lege plekken in het oudste deel van de wijngaard weer te gaan beplanten (waar wel grotendeels de jongste planten staan), en ook op enkele plekken te rooien en te herplanten, zoals muscaris en bianca verwijderen. Over de nieuwe rassen moet nog een besluit worden genomen.

De grond is een keer grof omgewoeld naast en onder de planten. Dit moet nogmaals gebeuren, zodat de pollen wat kleiner worden. Daarna kunnen wij het verder zelf weer onderhouden. Het grasmaaien is weer ter hand genomen, en binnenkort hebben we meer accu’s, zodat wij langer achter elkaar kunnen maaien.

Werkzaamheden voor (nieuwe) vrijwilligers voor de teeltploeg!

Langzamerhand moet er weer meer gedaan worden, dus willen wij de vrijwilligers aanmoedigen om vooral te komen! Hoe meer handen, hoe beter! 

We hebben meer mensen nodig, die graag elke week minimaal een dagdeel willen komen. Het woord zegt het al: je doet het ‘vrij’, maar wel ‘willig’. Het is er onder vrijwel alle omstandigheden heerlijk werken: je hoort en ziet veel vogels, het heeft een soort microklimaat, je bent lekker buiten en het werk is goed te doen, de groep is gezellig. We werken op dinsdag en vrijdag.

Lezers van deze nieuwsbrief, als het u leuk lijkt om te komen meewerken op dit prachtige stukje Wageningen, stuur dan een mail naar vrijwilliger@wageningswijngoed.nl.

Lees meer over werkzaamheden voor de diverse vrijwilligers in de wijngaard.

Op 8 juni 2022 stond er ook een artikel in Stad Wageningen over de vrijwilligers van Wagenings Wijngoed.