Hoe gaat het met de wijngaard?

Hoe gaat het met de wijngaard?

Samenvattend: goed!

2022 was een hersteljaar na de kletsnatte koele zomer van 2021. Voorjaar 2023 begon ook koel, maar de hogere temperaturen van de laatste dagen brengen de druivenplanten tot leven. De wijngaard staat er dus prima bij, mede dankzij de enthousiaste vrijwilligers van onze teeltploeg en van de klusploeg.

De teeltploeg

De teeltploeg bestaat uit 20-25 mensen die regelmatig komen helpen. Op dit moment hebben we voldoende mensen in onze teeltploeg. Er is keihard gewerkt. We zijn dan ook goed bij met de werkzaamheden. 

Een berg compost

Zo hebben we onlangs een berg compost van 35 kuub met zijn allen weggewerkt, ter bemesting van de druivenplanten op de het kleine deel van onze wijngaard aan de noordkant van het zandpad. Met emmers is de compost van de berg afgeschept, op de platte kar achter de trekker gezet en uitgestort bij de planten. Daarna is nog wat op de paden tussen de druivenplanten verspreid. 

De druivenplanten; we krijgen een nieuwe soort erbij

Alle ranken zijn aangebogen, dus de planten zijn klaar voor de nieuwe ranken met druiven. We gaan beginnen met stampoetsen, en we wachten op de nieuwe aanplant. 

Eind mei planten we 1200 nieuwe witte druivenstokken, hybernal rbe 100. Het is een hybride ras en kloon van de chancellor X, weisser riesling. Qua smaak doet het denken aan de combinatie muller thurgau en riesling. We kunnen deze druiven dit jaar nog niet oogsten. Het duurt zeker 3 jaar voordat de planten zover zijn. De 2500 witte druivenplanten die we in 2018 hebben geplant zijn gelukkig inmiddels zover dat ze druiven voor de wijn leveren.

Naambordjes adoptanten krijgen schoonmaakbeurt

We hebben onlangs alle naambordjes van adoptanten verwijderd uit de wijngaard (de kleine gaard aan de overkant van het zandpad, waar we in 2017/2018 nieuwe planten hebben gezet). Sommige bordjes waren vies, sommigen hingen er los bij, maar de reden is vooral dat wanneer de wijngaard open is in het weekend, bezoekers die hun bordje willen zien er niet gemakkelijk bij kunnen. Er moet altijd iemand van ons team mee én ze hingen nogal ver weg.

De bordjes worden schoongemaakt, krijgen nieuw ophanging (kleine doorzichtige tie rips). Én we gaan ze ophangen, waarschijnlijk bij de nieuwe aanplant in het midden van onze grotere gaard waar ook de weekendopenstelling is. Er wordt een nieuw overzicht van gemaakt, met rijnummers enz., en dat wordt voor de weekendploeg beschikbaar gemaakt. U kunt bij hen navragen waar uw bordje hangt als u adoptant bent.

De schoonmaakactie betekent dat de bordjes dus nu een tijdje nergens hangen, maar in juli weer opnieuw opgehangen zullen worden.