Blije gezichten bij dauwtrapwandeling

Marina bij ontbijttafel Wagenings Wijngoed

Hemelvaartsdag 2018 startte nat, heel nat. En dat terwijl het Wagenings Wijngoed een dauwtrapwandeling en een ontbijt in de wijngaard organiseerde met Marina-passie-voor-koken

Katrina, een van de deelnemers: ”Bijzonder omdat het zo vroeg in de ochtend was, zo stil overal. We kregen een warm welkom door wijngaardenier Esther, het eten was lekker en de sfeer onderling was erg gezellig. Ik vond het een hele leuke combinatie zo. Aanrader!”

Om half zeven ‘s ochtends verzamelde een groep van 15 mensen zich, dapper de nattigheid trotserend met stevige schoenen en regenkleding. Natuurgids Henk van Paassen was er ook helemaal klaar voor en gaf vóór de dauwtrapwandeling eerst een korte toelichting op de historie van de Eng, waar tussen circa 1650 en 1900 een levendige tabaksteelt was.

Dauwtrapwandeling

Zicht op de Wageningse Eng 20180510_073634
Zicht op de Wageningse Eng 20180510_073634
Aperture: 2.4
Camera: SM-G800F
Iso: 64
Orientation: 1
Dauwtrapwandeling met Henk van Paassen 20180510_075058
Dauwtrapwandeling met Henk van Paassen 20180510_075058
Aperture: 2.4
Camera: SM-G800F
Iso: 50
Orientation: 1

De anderhalf uur durende wandeling voerde vanaf de wijngaard via de Wageningse Berg naar het Arboretum. Daar genoten de wandelaars van een prachtig uitzicht over de Nederrijn en de vele nog bloeiende rododendrons. De tocht ging verder over de Wageningse Eng. Waar vroeger vele tabaksschuren stonden, zijn het nu vooral de vele volkstuintjes, pluktuintjes, paardenweitjes en bosschages die het beeld bepalen. De gemeente werkt aan een nieuwe gebiedsvisie. De wijngaard valt formeel buiten de Wageningse Eng, maar wordt wel genoemd bij de sterke punten van de Eng. Wie meer wil weten kan terecht op de website van de gemeente Wageningen.

Onderweg konden de wandelaars meer leren over vogelgeluiden. Wandelend hoor je veel vogels, vooral ’s morgens vroeg. De merel is voor velen wel bekend, evenals de koolmees en de winterkoning. Maar van de zwartkop en de fitis hebben de meesten het geluid nog niet eerder bewust gehoord. Bijzonder waren een paar staartmezen, bij het uitzichtpunt over de Nederrijn. Deze vogels waren van heel dichtbij goed te zien. Geïnteresseerden in vogelgeluiden kunnen in Wageningen een cursus volgen bij de KNNV.

Ontbijt van Marina

Teruggekomen in de wijngaard stond er een heerlijk ontbijt van Marina klaar. De Bergparel Rosé 2017 van het Wagenings Wijngoed was een primeur; de wijnmaker had speciaal voor dit ontbijt een aantal flessen eerder handmatig van koolzuur voorzien en gebotteld. Over 2 weken is de nieuwe Bergparel pas te koop. De regen werd steeds minder en samen aan de ontbijttafels was super gezellig. Alom blijde gezichten na afloop en een mooie start van deze donkere Hemelvaartsdag.