Wijngaard

Biologische teelt
Onze druiven worden op biologische wijze geteeld. Wij gebruiken geen kunstmest, maar organische mest en groenbemesting, zoals klavers en andere vlinderbloemigen. Door de ondergroei is de bodem luchtiger, komen voedingsstoffen sneller vrij voor opname door de druivenstok en is er meer bodemleven. Onder onze wijnstokken groeien bloemen en kruiden om natuurlijk vijandelijke insecten aan te trekken, die de bedreigers van de druiven en de ranken bestrijden. We houden bovendien de plagendruk laag door een zorgvuldige opbouw van de plant gedurende het groeiseizoen. Hierdoor hoeven we geen chemische bestrijdingsmiddelen toe te passen.

Kwaliteitswijn
Onze wijn heeft smaak en diepgang. We investeren veel tijd en aandacht in de ontwikkeling van de druivenstok en de druiven. Door in mei al veel scheuten te verwijderen en ’s zomers bladeren weg te halen rond de trossen en bij compacte trossen die te halveren, geef je meer licht en ruimte aan de druiventrossen. Deze rijpen daardoor optimaal af en dit zorgt voor een betere kwaliteit. Door het gebruik van organische mest rijpen de druiven matig en gelijkmatig. Onze druiven hebben kleine trossen en kleine bessen. Hierin zijn de smaak en aroma’s geconcentreerd. En die vind je terug in onze smaakvolle wijnen!

Stichting Wagenings Wijngoed
De wijngaard wordt beheerd door Stichting Wagenings Wijngoed. Doelstelling van de stichting is behoud van de wijngaard voor de Wageningse samenleving en haar bezoekers.

Wat hieraan vooraf ging
In juni 1998 is deze eerste biologische wijngaard boven de grote rivieren in Nederland aangeplant door Jan Oude Voshaar. Het begon met 1 hectare Regent. In 2000 werd de wijngaard uitgebreid naar 2 hectare met Regent, Johanniter, Merzling en Bianca. In 2004 volgde de nieuwste aanplant van 0,3 hectare. In 2011 is de wijngaard verkocht aan Triple E. In het voorjaar van 2015 is de wijngaard onderdeel geworden van Stichting Wagenings Wijngoed. In 2016 is een deel van de Regent vervangen door een jonge aanplant van Johanniter.

Wijnbouw boven de grote rivieren
De laatste 20 jaar is de sector in Nederland sterk gegroeid. Hoe is die wijnbouw in Nederland mogelijk geworden? Dit is te danken aan nieuwe druivenrassen, die veel minder behandeling nodig hebben tegen meeldauw. In 1996 kwam de Regent druif beschikbaar voor de wijnboeren. Dit was het eerste ras, dat een goede wijn levert en tegelijk weinig gevoelig is voor meeldauw. In 2000 kwamen de Johanniter en Merzling. Deze soorten zijn ook iets vroeger rijp. Hierdoor is de wijnbouwgrens een paar honderd kilometer naar het noorden opgeschoven.

Klassieke druivenrassen als Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon etc. worden in Nederland boven de grote rivieren niet rijp, waardoor er geen lekkere wijn van te maken is. Bovendien zijn die druivenrassen gevoelig voor schimmels, zoals de meeldauw.